sobota, 1 września 2012

Analiza kolorystyczna: JESIEŃ


Za portalem www.lula.pl kontynuuję analizę kolorystyczną.

DZIŚ JESIEŃ:


Ma jasną, gładką skórę, a cera ma ciepłą barwę kości słoniowej albo intensywny złocistobeżowy odcień. Możesz mieć skłonność do piegów i znamion w kolorze rudym lub brązowym. Jest podatna na zaczerwienienia skóry pod wpływem słońca.
Oczy mają barwę topazu, brązu, złotego brązu, zieleni. Mogą być stalowoniebieskie lub błękitne ze złotawymi, ciepłymi plamkami. Brwi i rzęsy często nie odróżniają się od koloru włosów.
Włosy to wachlarz kolorystyczny zaczynający się od blondu przez czerwony blond, kasztanowy, marchewkowy do brązowego, ale charakteryzują się zawsze ciepłym, złotawym połyskiem.
Jesień, podobnie jak wiosna, jest ciepłym typem urody. Dobrym drogowskazem w doborze kolorystyki jest kierowanie się barwami natury. Wszystkie jesienne kolory i odcienie barw tej pory roku są dla Ciebie. Świetną ilustracją odcieni dla jesieni są kolory marokańskich przypraw: rdzawy, złoty, beżowy, ceglasty, kolory ziemi, pieprzu, kurkumy, carry, papryki… Są to ciepłe, dojrzałe i ziemiste barwy.

Kolory jesieni to:
- biel złamana, kolor ecru,
- rudy: wszystkie odcienie,
- jeśli żółty, to kolor musztardowy, curry,
- miedziany, złoty i wszelkie tonacje złociste,
- zieleń oliwkowa, tonacja mchu,
- pomarańcza,
- brąz cynamonowy, kasztanowy,
- beż w kolorze kawy z mlekiem,
- fiolet, bardziej śliwkowe odcienie,
- czerwień ceglasta, pomidorowy, kolor czerwonego wina.
Styliści odradzają tonacje niebieskiego, różu lub szarości.
Czerń jest kolorem tak uniwersalnym i eleganckim, że każdy powinien mieć obowiązkowo coś w tym kolorze w swojej garderobie.

Makijaż:
Cienie: dobrze będą wyglądały złociste rude, złote, perłowe, ciemna oliwka, khaki, czekoladowy brąz.
Szminka: łososiowy, ceglasty, kolor wina, miedziana, pomarańcz.
Róż: łososiowo lub morelowy. Generalnie odcienie brzoskwiniowe zamiast różowych. A jeśli dobrze się czujesz w różu - to "brudne" kolory.
Podkład w cieplejszym odcieniu beżu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz